3 Ocak 2013 Perşembe

Bağış'tan ''yeni nesil'' gazetecilere diplomasi dersi


03 Ocak 2013 11:57 (Son güncelleme 03 Ocak 2013 17:55)
AA Haber Akademisi'nin yeni dönem eğitim programına katılan AB Bakanı Egemen Bağış, ''yeni nesil'' gazetecilerin İngilizce sorularını yine İngilizce yanıtladı.



Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AA Haber Akademisi'nin "Diplomasi Haberciliği" ve "Finans Haberciliği" sertifika programında, "Avrupa Birliği Süreci" konulu bir konuşma yaptı. 

AA'yı böyle anlamlı bir projeye ev sahipliği yaptığı için kutlayan Bağış, AA'nın kendine yakışanı yaptığını söyledi.

AA'nın 93 yıllık bir kuruluş olduğunu, 2020 yılında 100. yılını kutlayacağını anımsatan Bağış, AA'nın bu vizyon çerçevesinde çok önemli bir çalışma yaptığını belirterek, "Özellikle böylesine bir sertifika programıyla Türkiye'nin insan kaynağı gücünü artıracak bir çalışma yapmış olmanızı tebrik ediyorum. Kemal Bey başta olmak üzere bütün Anadolu Ajansı ekibini kutluyorum" dedi.
AA'nın tarih boyunca hep bir okul ve bugün Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinin bir çoğunun AA kökenli olduğunu belirten Bağış, şöyle devam etti:

"Bu, sadece Anadolu Ajansı için değil, ülkemiz için çok anlamlı bir proje. Kemal hiç bozulmasın, belki bir kısmınızı ileride ben Anadolu Ajansı'ndan çalabilirim. Diğer bakanlarımız kendi bakanlıklarında değerlendirebilir. Çünkü o birikime sahip olan, lisan bilen, konulara hakim olan, küresel vizyonu olan elemanlara bu devletin ihtiyacı var ve Anadolu Ajansı gibi bir okulda yetişiyor olmanız bizim için de çok önemli bir gösterge olacak."
Krize rağmen AB cazibe merkezi
Krize rağmen AB'nin bugün hala en önemli cazibe merkezi olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle yaptığı ticaretin toplam ticaretinin yüzde 40'ı olduğunu, Türkiye'ye gelen küresel yatırımın yüzde 80'inin AB üyesi ülkelerden kaynaklandığını anımsattı.

AB sürecinde bazı şeyleri koparmak değil tam tersine daha da sağlamlaştırmak bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayan Bağış, Türkiye'ye AB'den yılda ortalama 900 milyon avronun hibe olarak geldiğini, bununla pekçok projenin gerçekleştirildiğini anlattı.

Bugüne kadar 300 bin vatandaşın Avrupa'ya eğitime gönderildiğini söyleyen Bağış, bu süreçte Türkiye'nin çok büyük kazanımları olduğunu söyledi.

Türkiye'de hala yapılması gereken şeyler olduğunu da ifade eden Bağış, "Ama bu dünyada mükemmel tek bir ülke yoktur. Bizi eleştiren ülkeleri biraz incelediğimizde o ülkelerde de aslında çok ciddi ihlallerin olduğunu, eksiklerin olduğunu, atılması gereken adımlar olduğunu görüyoruz" dedi.
Fransa'daki karikatür
Fransa'da yayımlanan Charlie Hebdo dergisinin hakareti marifet saydığını ifade eden Bağış, "Gerçekten bu Fransa'da ortaya çıkan paçavra bizim değerlerimize, Peygamberimize hakaret etmekle bir yere varacağını sanıyorsa yanılıyor. Bir değil, iki değil, üç değil. Eğer o Fransızlar o paçavra ile ilgili gerekli adımları atmazlarsa, biz onları münasip yere göndermeyi de biliriz" diyek onuştu.
Basın özgürlüğü
Bazılarının Türkiye'yi basın özgürlüğünde dünyanın çok çok gerisinde kalmış bir ülke gibi göstermeye çalıştığını da belirten Bağış, son sekiz yılda ABD'de kapanan gazete sayısının 154, İngiltere'de 2011 yılında kapanan gazete sayısının 32 olduğunu, bunların bir kısmının ekonomik, bir kısımının siyasi sebeplerle kapandığını söyledi.

Yasadışı yollarla haber edindiği için kapanan gazeteler olduğunu dile getiren Bağış, gözaltına alınan, tutuklanan gazete sahipleri bulunduğunu kaydetti.

Bağış, "Bizim ülkemizde bir tek gazetecinin bile mesleğinden ötürü tutuklanması kabul edemeyeceğimiz bir şeydir. O konuda da mücadele etmek istiyorsak AB standartlarını önemsememiz gerekir" dedi.
AB fonlarından yararlanın
Bağış, AB fonlarıyla özellikle medyanın kurduğu derneklerin bazı projelerden yararlanmasını çok önemsediklerini belirterek, Akademi öğrencilerinden mesleki örgütler içinde aktif olarak bu fonlardan yararlanmalarını, yurtdışında eğitim imkanlarını değerlendirmelerini istedi.
İngilizce sorulara İngilizce yanıt
Egemen Bağış, daha sonra ''yeni nesil'' gazetecilerin İngilizce yönelttiği gündeme ilişkin soruları yine İngilizce yanıtladı.
Bağış, bir soru üzerine, İrlanda'nın AB Dönem Başkanlığı'ndan umutlu olduğunu, yedi kez bu görevi üstlenmiş olması nedeniyle İrlanda'nın önemli bir tecrübeye sahip bulunduğunu söyledi.

Egemen Bağış, üyelik müzakereleriyle ilgili olarak, tek başına dönem başkanının müzakerelerin seyri üzerinde etkisi olmadığını, AB'nin 26 üyesinin tüm fasıllarda ikna olması gerektiğini hatırlattı ve ''Bunu umuyoruz zaten AB için doğru olan bu'' değerlendirmesinde bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder