10 Ocak 2013 Perşembe

Tünelden hayata bağlananlar


Dünyada hayatın tamamen tünellere bağlı olduğu bir yer var mı? Evet o yer FİLİSTİN...

2011 Yılında Gazze’den geçtiğim bir haber...
2006 yılından beri ambargoya maruz kalan Gazze tünellerle ayakta durmaya çalışıyor. Gazze’de gayri resmi rakamlara göre 2 bin tünel var. Bilinen resmi tünel sayısı ise 900 civarında. Bu tüneller ambargo altındaki 1 milyon 800 bin nüfusluk Gazze halkını hayata bağlıyor. Gazze’ye gelen malların yüzde 90’ı bu tünellerden geliyor. Gıda malzemesi, inşaat malzemesi, mazot, otomobil, canlı hayvan vs. her şey tüneller yoluyla Gazze’ye ulaşıyor.
 TÜNELDEN HAYVAN GETİRİLDİ
Gazze’de yakın zamanda hayvanat bahçesi açıldı. Hayvanat bahçesindeki bütün hayvanlar, Mısır’dan alındı ve tünellerden Gazze tarafına geçirildi. Tabi bu iş öyle kolay olmamış. Bir kişinin ölümüne neden olmuş. Yaya tünel sorumlusu H.B. ilaçla uyutularak getirilen aslanın tünelden uyanarak yanındaki kişiyi öldürdüğünü söyledi. O aslan şimdi Gazze hayvanat bahçesinde.
 TÜNELDEN MISIR’A DAHA HIZLI GEÇİLİYOR
Gazze’de girdiğimiz tünel 10 metre derinliğinde ve yaklaşık 800 metre uzunluğundaydı. Tünelden Mısır’a varış 15-20 dakika sürüyor. Resmi yollarla Refah Sınır Kapısı’nda çıkmak istediğinizde saatlerce veya günlerce kapıda bekleme riski var. Tünellerden kişi başı geçişler için Hamas hükümeti tarafından ücret alınıyor. Tünel vergisi olarak adlandırılan bu ücret 15 dolar ile 30 dolar arasında değişiyor. Durumu iyi olmayan ailelerden ücret alınmıyor. Uzunluğu 300 metre ile 1 km arasında değişen tüneller sınıra çok yakın noktalara kurulmuş. Tünellerden bugünlerde özellikle bol miktarda inşaat malzemesi getiriliyor. Çimento, demir, mıcırın getirilmesi için 24 saat çalışılıyor. Tünel başlarında hummalı bir çalışma dikkat çekiyor.
İSRAİL’E GİDEN TÜNELLEN SIR GİBİ!
Gazze ile Mısır arasına yapılan tünellerinden geçmek çok riskli. Zira her an bir çökme veya bir bombalama yaşanabilir. Öyle tüneller var ki bunlara da inmek çok zor. Hatta bu tünellere inerken düşüp de hayatını kaybeden çok insan olmuş. Oldukça derin olan bu tüneller genellikle evlerden başlayıp Mısır’dan biten tüneller. Bu tünellerden özellikle yaşlıların geçişine izin verilmiyor. Gazze’de İsrail sınırında da tüneller var. Ancak bunlar sır gibi gizleniyor. Bu tüneller sadece savaş zamanında kullanılıyor. Özel olarak yetiştirilmiş Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından kullanılıyor. Hamas’ın İsrail’e karşı başarılı olmasında bu tünellerin çok önemli bir yeri var. Bu tüneller biraz daha profesyonelce yapılmış. Oldukça derin olan tünellerin çökmemesi için demir ve çimento yoğun olarak kullanılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder